
fredag 23 december 2011
onsdag 21 december 2011
Debattfrossa
***
Köttdebatten baseras på gammal fakta
Vi äter mer och mer kött. De flesta tycker om smaken och kött i någon form har länge setts som en naturlig del i våra måltider. Men vår kosthållning har också alltid setts som något privat. Vad händer då när någon anklagar din diet för att hota hälsan och klimatet? Plötsligt har köttätande blivit en politisk fråga och debatten har mer och mer infekterats av felaktigheter och argument tagna ur sina sammanhang.
Vi svenskar äter idag 84 kilo kött per person och år, varav 61 kilo är rött kött. Världscancerfonden rekommenderar ett intag på max ett halvt kilo rött kött i veckan, men helst bara 300 gram. Det uppgår då till knappt över 15 kilo. Processat kött såsom chark och halvfabrikat avråder man helt ifrån. Studier visar att ett högt intag av rött kött ökar risken för cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Men det hindrar inte entusiaster från att påstå att en köttbaserad diet är det bästa för hälsan.
Slappa argument som att vegetarisk kost inte skulle vara tillräckligt näringsrik drar ner nivån på diskussionen. Det är lite som att påstå att vardagsmotion ökar riken för benbrott. Alla som helt eller delvis uteslutit kött från kosten och mår bra av det vet att man inte bara tar bort köttfärssåsen men behåller pastan. Köttet ersätts med andra proteinkällor och sammansättningen blir extra viktig för att man ska få i sig rätt mängder vitaminer och mineraler. Så enkelt är det.
Utöver hälsoaspekten har kött en enorm klimatpåverkan. Ja, köttproduktionen i Sverige är idag bättre än i många andra länder. Uppfödning av biffkor kan också i bästa fall bidra till att bibehålla ett öppet landskap och en biologisk mångfald genom att beta på marker som annars hade varit olämpliga för jordbruk. Tyvärr är den typen av djurhållning idag väldigt ovanlig (kallas numera “ekologisk”) och har i den utvecklade världen oftast ersatts av centraliserade boskapsanläggningar.
Enligt FN:s jordbruksorganisation, FAO, står djuruppfödningen för uppemot 18 procent av de globala växthusgaserna. Idisslare, såsom kor, getter och lamm, släpper också ut metangas – en 23 gånger kraftigare växthusgas än koldioxid – genom sitt matsmältningssystem. En ansenlig mängd skog skövlas dessutom för att ge plats åt både boskap men också odling av foder till djuren. Greenpeace menar att så mycket som 80 procent av skövlingen i Amazonas regnskogar är kopplade till djurhållningen.
På fullt allvar påpekas det ändå att vi bör äta kött eftersom “människor iallafall inte kan äta gräs”. Tyvärr har detta argument mycket liten verklighetsförankring, då de flesta moderna köttproducenter till stor del utfodrar sina djur med soja och majs – grödor som är utmärkta för direkt mänsklig konsumtion. På så sätt har vi lyckats bryta ett effektivt kretslopp för proteinomvandling till ett rent matslöseri.
Det slutgiltiga argumentet mot initiativ såsom köttfri måndag rör ofta att myndigheter och stat inte ska inskränka det fria valet. Men hur fritt är ett val mellan exempelvis dansk, konventionellt producerad och svensk, ekologisk fläskfilé? Med en prisskillnad på uppemot 250 kronor per kilo, känns det som att detta val redan är gjort åt konsumenten.
Låt oss alltså höja debatten från trötta slagord och fantasier. Vad säger egentligen statistiken, forskningen och vetenskapen? Alla behöver inte bli veganer, men det är dags att sluta låtsas som att en hög köttkonsumtion är önskvärt. För det står bortom allt rimligt tvivel att det varken är hälsosamt, hållbart eller ens ett fritt val.
Belinda Hellberg, skribent Supermiljöbloggen
Lorentz Tovatt, skribent Supermiljöbloggen
tisdag 20 december 2011
Kyckling på burk
Land of the brave presenterar - kyckling på burk. Om det inte fanns tusen andra skäl att vara vegetarian så skulle detta enskilt räcka.

fredag 16 december 2011
Dagens Amerikan
fredag 9 december 2011
Min artikel i Dagens Arena!
***
Hellberg & Holmström: ”Före detta föregångslandet Sverige”
Sverige har länge varit ett föregångsland på klimatområdet. En väl utbyggd vatten- och kärnkraft har bidragit med i princip koldioxidfri el. En effektiv koldioxidskatt ledde till att vi började satsa på biobränsle, vilket vi har gott om i våra stora skogar. Vi har även varit drivande i utfasningen av freoner i kylskåp, fosfater i tvättmedel och olja för uppvärmning av hus.
Vi ligger fortfarande bra till på klimatrankningarna. Häromdagen presenterade Climate Action Network och Germanwatch sin årliga rankning av länderna på klimatmötet i Durban, Sydafrika. Sverige innehar en imponerande fjärdeplats ifråga om våra totala utsläpp (efter tre tomma platser där inget land kvalar in) och kommer på femte plats om man tittar på utsläppstrenden (att vi minskar våra utsläpp).
Så långt, så väl. Men hur går det då med klimatpolitiken? Där ligger Sverige i samma mätning på plats 34. År 2009 låg vi på tionde plats och sedan dess har vi årligen rasat till dagens bottennotering. Hur gick det till?
Sveriges linje har beskrivits av nuvarande regering som “Världens mest ambitiösa klimatpolitik”. Men Sverige lever på gamla meriter. De “ambitiösa” målen som har satts upp är inte svåra att nå eftersom vi har extremt goda förutsättningar. Dagens låga nivåer av koldioxidutsläpp och höga andel förnybar el är resultatet av decenniers klimatpolitik. I dagsläget görs mycket lite för att fortsätta sänka utsläppen och uppmuntra utbyggnad av den förnybara sektorn.
Regeringen har istället infört betydande försämringar inom klimatpolitiken:
- Biståndet. Regeringen har beslutat att inte anslå några nya pengar till klimatanpassning i de fattiga länderna, utan hävdar att detta ska rymmas inom biståndsbudgeten. Detta är ett brott mot klimatkonventionen, där det tydligt står att klimatbiståndet ska vara ”nytt och additionellt”.
- Skogen. Regeringen vill “gömma” våra utsläpp i skogen genom sektorn LULUCF (Land Use, Land-Use Change and Forestry). Det innebär att man överskattar utsläppsprognoserna för skognäringen. På så vis får man högre utsläppskvoter och enorma utsläpp möjliggörs – samtidigt som man får utsläppskrediter att släppa ut mera växthusgaser för.
- Förnybar energi. Användningen av förnybar energi är den lägsta på 30 år. Till och med EU:s råd för förnybar energi har kritiserat Sverige för ambitionsnivåerna på detta område. I stället har regeringen satsat på fossilgas och tagit bort stödet till installation av solvärme.
Regeringen har också backat på krav om lägre svavelutsläpp, lobbat för att EU inte bör höja målet om utsläppsminskningar av växthusgaser från 20 till 30 procent samt haft makten medan Sveriges växthusgasutsläpp i fjol ökade med sex procent. För att bara nämna några saker.
Under en tandlös regering förtrycks klimatdebatten till förmån för diskussioner om ökad tillväxt. Miljöministern har ingen klar vision för Sveriges roll på den internationella arenan. Som EU-parlamentariker var Lena Ek mer progressiv och förespråkade bland annat att EU skulle minska sina utsläpp med 30 procent till 2020, ett krav hon som minister nu backat från. Statsministern pratar mindre och mindre om klimatfrågor efter misslyckandet på COP15 i Köpenhamn och verkar inte se någon som helst anledning för Sverige att gå före i klimatsammanhang.
Vackra ord som att Sverige är ett “grönt nybyggarland” klingar falskt när vi faller fritt i statistiken. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Det gör inte Lena Ek.
Belinda Hellberg och Jocke Holmström, Supermiljöbloggen.
måndag 5 december 2011
Max Fresh 2-in-1 Sensation Active Sensitive Extra White System

tisdag 22 november 2011
Det finns inga snabba lösningar
Etanol bidrar till livsmedelskrisen. Bilbatterier suger ur sällsynta metaller ur jordskorpan. Lågenergilampor innehåller livsfarligt kvicksilver. Och listan fortsätter. Naturligtvis ska vi använda vind för att värma våra hus och köra bil på biogas. Men så länge vi fortsätter leva våra liv som att vi har en medfödd rättighet att äta ett halv kilo biff till varje måltid så kvittar det om den är ekologisk. THERE ARE NO FREE LUNCHES.

onsdag 26 oktober 2011
Kan Sverige?
Tja. kan kan vi säkert, men vill vi, det är frågan.
måndag 24 oktober 2011
tisdag 11 oktober 2011
Klimatfestival i Kärrtorp
tisdag 12 juli 2011
Glad sommar!
onsdag 22 juni 2011
Nya uppdrag!
måndag 13 juni 2011
Renovera Slussen?
fredag 10 juni 2011
Vad driver partiernas miljödiskussioner?
torsdag 9 juni 2011
Dagens bojkott: Eko Fisk
Hej,
Jag har en liten fundering. Ni heter "Ekofisk" men tillhandahåller fortfarande scampi, vars odling bevisligen innebär stora angrepp i miljön. Har dessa livsmedel någon märkning? Hur motiverar ni ert beslut att ha scampi i sortimentet? Tacksam för svar!
Idag så fick jag svar:
Hej!
Vi måste vara konkurrens kraftiga så därför har vi även ”röd listade” produkter i lager. Vi har en bra dialog med våra kunder och rekommenderar inte dessa produkter utan föreslår mer ur miljöaspekt lämpligare alternativ, som t ex burfångade havskräftor. De varmvatten räkor vi har är för övrigt vildfångade och följer med näten upp med tidvattnet, det kommer inte i kontakt med havsbotten.
Vår försäljning av ekologiska produkter ökar hela tiden.
Allvarligt! Hur kan man motivera att ens företag heter Eko Fisk när man säljer rödlistad fisk? Det övergår mitt förstånd helt och hållet. Känner mig inte heller helt övertygad att det ekologiska sortimentet "ökar hela tiden". Är jag dum i huvudet som tror att ett företag med "Eko" i företagsnamnet ska ha den absoluta majoriteten av, om inte hela, sortimentet i ekologisk variant? GREENWASH! Det luktar anmälan för falsk marknadsföring till konkurrensverket på dessa skojare.
onsdag 8 juni 2011
Building a Green Economy
Building a Green Economy
tisdag 7 juni 2011
Teknik vs Verkligheten: 0-1
En buss är ute och åker på en landsväg. Plötsligt öppnar sig vägen framför dem och passagerna skriker:
- Se upp, ett stup!
Busschauffören håller sig däremot lugn och svarar:
- Lugn, med framtidens teknik blir bromssträckan minimal.
Jag tycker att detta illustrerar den helt skeva verklighetsuppfattning som många människor har. Helt ok att bygga Förbifart Stockholm, för i La-La-land så åker det bara elbilar på den. Eller nåt. Det finns en otroligt frustrerande övertro till tekniken och att den ska lösa alla miljöproblem. Utan att det behövs en tillstymmelse till ansträngning från vanliga människor.
Ett annat intressant experiment som är väldigt talade är One Tonne Life, där en vanlig familj försöker dra ner sina utsläpp till ett ton per person och år. I ärlighetens namn ska man säga att Naturvårdsverket har en rekommendation på två ton runt år 2050 (med en successiv minskning tills dess). Men man ska förstå att denna familj hade all tänkbar teknik tillgänglig för att klara detta. Men icke:
One tonne life nådde inte ända fram
Det är bara veckor kvar av det uppmärksammade projektet ”One tonne life”, där en familj skulle testa att minska sitt koldioxidavtryck till ett ton per år och person. Och redan nu kan det konstateras att det inte gick.
I mitten av projektet när familjen hade tillgång till all ny teknik, men inte hade arbetat så mycket med livsstilsförändringar, kom de ner till 2,8 ton per person. Under en vecka visar siffror att familjens levnadsmönster genererade ett CO2-avtryck som på årsbasis skulle motsvara 1,5 ton per år och person.
Fredrik Hedenus, forskare på Chalmers som följt projektet, tycker att det finns intressanta erfarenheter att ta med sig när familjen inom kort flyttar ut från huset.
– En rad tekniker är tillgängliga som reducerar daglig energianvändning. Men det räcker inte. Möjligheten att på individnivå begränsa sitt avtryck styrs av de storskaliga systemen för elproduktion, transporter och livsmedelsproduktion. Görs en omställning där förändras förutsättningarna radikalt säger han till MiljöRapporten Direkt.
måndag 6 juni 2011
Investeringar, någon?
Alfa Laval: Solkraft blir ny miljardmarknad
Under de närmaste fem åren kommer marknaden för storskaliga solkraftanläggningar att växa till en miljardmarknad. Det enligt Alfa Laval som fått en genombrottsorder på området.
Alfa Laval kommer att leverera värmeväxlare till det som bolaget beskriver som världens största anläggning för koncentrerad solkraft.
- Det är ett genombrott. Tidigare har vi bara levererat pilotanläggningar men den här är en storskalig anläggning på över 100 MW, säger Svante Karlsson, chef för divisionen processteknik inom Alfa Laval.
Han kan inte avslöja vem kunden är eller hur mycket orderna är värd. Men marknaden för storskaliga solkraftsanläggningar är på väg att ta fart. Nya anläggningar planeras på många håll i världen.
- Inom fem år är det en miljardmarknad, säger Svante Karlsson.
Alfa Laval har flera produkter för storskalig solvärme. I den aktuella anläggningen, som ska stå klar 2012 eller 2013, utnyttjas en specialvariant av värmeväxlaren Packinox för att lagra en del av solenergin.
Värmeväxlaren används för att värma upp en saltlösning som sedan lagras i en tank. Om det blir molnigt eller när solen gått ner pumpas den heta saltlösningen tillbaka genom värmeväxlaren och hettar upp olja, som sedan används för att generera ånga och producera ytterligare elektricitet.
- Det gör att man kan förlänga drifttiden med 50 procent, säger Svante Karlsson.
Flera andra produkter i Alfa Lavals sortiment passar för solkraft. Det handlar till exempel om kondensatorer och luftkylare. Företaget har också utvecklat ett system för att tvätta speglarna där så mycket som möjligt av vattnet återanvänds genom att samlas in och renas med hjälp av en separator.
Det är viktigt eftersom anläggningarna ofta byggs i öknar där det är ont om vatten.
- För ett solkraftverk kan besparing bli 100 000 kubikmeter vatten per år, säger Svante Karlsson.
söndag 5 juni 2011
Ruggigt bra på vetenskapens värld
Del 17 av 17: Räcker världens resurser inte för konstant tillväxt?
Jobbig förebild


torsdag 2 juni 2011
Kul att jänkarna har vaknat
The True Cost of Carbon
By DAVID LEONHARDTMichael Greenstone and Adam Looney, economists at The Hamilton Project, are releasing a new paper Wednesday on the costs of American energy policy. They argue:
… our energy choices are based on the visible costs that appear on utility bills and at the gas pump. This system masks the social costs arising from those energy choices, including shorter lives, higher health care expenses, a changing climate, and weakened national security. As a result, we pay unnecessarily high costs for energy.
tisdag 31 maj 2011
Världsmiljödagen
måndag 30 maj 2011
Presenter


lördag 28 maj 2011
Bli blodgivare
torsdag 26 maj 2011
Ett med elementen
tisdag 24 maj 2011
söndag 22 maj 2011
Naturskyddsföreninges rikskonferens
torsdag 12 maj 2011
onsdag 11 maj 2011
Hit ska jag idag

Globe Forum has since its start in 2003 worked as an accelerator for bringing sustainable innovations to the market. This has been done by matching innovative companies with industrial and market demand, helping them find knowledge, capital, network and media exposure trough the web portal and real-life forums. According to Herald Tribune Globe Forum is the leading marketplace for sustainable innovations in Europe.
Globe Forum’s challenge is to use the power of crowd-sourcing to make easier for people and companies to take action and change. Through our conferences as well as an active online community, Globe Forum creates a productive environment for sustainable projects, helping them to become reality.
We believe in the power of open innovation in providing sustainable solutions to the world’s challenges. In our leading marketplace we bring together innovators, entrepreneurs, investors, corporations, public sector, cities and regions, giving them a natural space where breakthrough solutions can occur collaboratively.
Our marketplace is unique and facilitates for both the:
- Demand-side solutions: for companies trying to make their business more sustainable
- Supply-side solutions: for companies with sustainable products and services to sell
torsdag 21 april 2011
Boktips April - Självhushållning

Hör du till dem som tycker om att odla grönsaker, plocka nässlor och bär och baka eget bröd? Då kommer du att ha kul med John Seymours bokSjälvhushållning från 1976. Seymour beskriver hur du själv kan fixa till ett jordbruk. Spännande läsning och fundringar, redan på sidan 19 skriver författaren:
"Den stora frågan är här - ko eller inte ko?”
Det kan man ju undra! Idéerna är inspirerande, även för den som inte själv äger mycket mark. Den som bor i lägenhet kan börja med att köpa en säck vete och göra sitt eget mjöl. Tomater som odlas på hög höjd (12:e våningen) sägs dessutom sällan angripas av skadedjur...
fredag 15 april 2011
tisdag 22 mars 2011
Boktips (och aktivitetstips) Mars - Den stora förnekelsen

Föreläsning ABF huset med Sveriges mesta och bästa miljösuperstars! 23 mars kl 18.
-----
Varför är det så svårt för samhället att hantera miljö- och klimatkrisen? Varför händer så lite? Vi fortsätter att leva med myten om den eviga materiella tillväxten - som om jordens tillgångar vore oändliga. Vi lånar av framtiden, av våra barn och barnbarn.
När naturresurserna förslösas redovisas det som ökat välstånd i ett lands räkenskaper. Men allt kan inte mätas i pengar. Vi behöver en ny metod att mäta välfärd, en ny ekonomisk modell och ett annat sätt att tänka och agera.
Anders Wijkman och Johan Rockström tillhör Sveriges internationellt mest kända namn inom klimat- och miljöfrågor. De kombinerar politisk kunskap, erfarenheter av internationella förhandlingar, vetskap om forskning och om maktförhållanden - till en berättelse om allt som måste ske om vi inte ska förstöra miljön och dämed även ekonomin.
tisdag 8 mars 2011
Hit ska jag idag

Visning av filmen "Home" på studiefrämjandet + föreläsning från Omställning Sverige. Fantastisk film som man kan se gratis här.
onsdag 9 februari 2011
Hit skulle jag igår
tisdag 1 februari 2011
Boktips Februari - Plan B

“[Brown’s] ability to make a complicated subject accessible to the general reader is remarkable.”—Katherine Salant, Washington Post
As fossil fuel prices rise, oil insecurity deepens, and concerns about climate change cast a shadow over the future of coal, a new energy economy is emerging. Wind, solar, and geothermal energy are replacing oil, coal, and natural gas, at a pace and on a scale we could not have imagined even a year ago. For the first time since the Industrial Revolution, we have begun investing in energy sources that can last forever. Plan B 4.0 explores both the nature of this transition to a new energy economy and how it will affect our daily lives.Version 3.0 finns för gratis nedladdning här.
onsdag 12 januari 2011
Filmtips Januari - Food Inc
In Food, Inc., filmmaker Robert Kenner lifts the veil on our nation's food industry, exposing the highly mechanized underbelly that has been hidden from the American consumer with the consent of our government's regulatory agencies, USDA and FDA. Our nation's food supply is now controlled by a handful of corporations that often put profit ahead of consumer health, the livelihood of the American farmer, the safety of workers and our own environment. We have bigger-breasted chickens, the perfect pork chop, herbicide-resistant soybean seeds, even tomatoes that won't go bad, but we also have new strains of E. coli—the harmful bacteria that causes illness for an estimated 73,000 Americans annually. We are riddled with widespread obesity, particularly among children, and an epidemic level of diabetes among adults.
Featuring interviews with such experts as Eric Schlosser (Fast Food Nation), Michael Pollan (The Omnivore's Dilemma, In Defense of Food: An Eater's Manifesto) along with forward thinking social entrepreneurs like Stonyfield's Gary Hirshberg and Polyface Farms' Joel Salatin, Food, Inc. reveals surprising—and often shocking truths—about what we eat, how it's produced, who we have become as a nation and where we are going from here.