onsdag 22 juni 2011
Nya uppdrag!
måndag 13 juni 2011
Renovera Slussen?
fredag 10 juni 2011
Vad driver partiernas miljödiskussioner?
torsdag 9 juni 2011
Dagens bojkott: Eko Fisk
Hej,
Jag har en liten fundering. Ni heter "Ekofisk" men tillhandahåller fortfarande scampi, vars odling bevisligen innebär stora angrepp i miljön. Har dessa livsmedel någon märkning? Hur motiverar ni ert beslut att ha scampi i sortimentet? Tacksam för svar!
Idag så fick jag svar:
Hej!
Vi måste vara konkurrens kraftiga så därför har vi även ”röd listade” produkter i lager. Vi har en bra dialog med våra kunder och rekommenderar inte dessa produkter utan föreslår mer ur miljöaspekt lämpligare alternativ, som t ex burfångade havskräftor. De varmvatten räkor vi har är för övrigt vildfångade och följer med näten upp med tidvattnet, det kommer inte i kontakt med havsbotten.
Vår försäljning av ekologiska produkter ökar hela tiden.
Allvarligt! Hur kan man motivera att ens företag heter Eko Fisk när man säljer rödlistad fisk? Det övergår mitt förstånd helt och hållet. Känner mig inte heller helt övertygad att det ekologiska sortimentet "ökar hela tiden". Är jag dum i huvudet som tror att ett företag med "Eko" i företagsnamnet ska ha den absoluta majoriteten av, om inte hela, sortimentet i ekologisk variant? GREENWASH! Det luktar anmälan för falsk marknadsföring till konkurrensverket på dessa skojare.
onsdag 8 juni 2011
Building a Green Economy
Building a Green Economy
tisdag 7 juni 2011
Teknik vs Verkligheten: 0-1
En buss är ute och åker på en landsväg. Plötsligt öppnar sig vägen framför dem och passagerna skriker:
- Se upp, ett stup!
Busschauffören håller sig däremot lugn och svarar:
- Lugn, med framtidens teknik blir bromssträckan minimal.
Jag tycker att detta illustrerar den helt skeva verklighetsuppfattning som många människor har. Helt ok att bygga Förbifart Stockholm, för i La-La-land så åker det bara elbilar på den. Eller nåt. Det finns en otroligt frustrerande övertro till tekniken och att den ska lösa alla miljöproblem. Utan att det behövs en tillstymmelse till ansträngning från vanliga människor.
Ett annat intressant experiment som är väldigt talade är One Tonne Life, där en vanlig familj försöker dra ner sina utsläpp till ett ton per person och år. I ärlighetens namn ska man säga att Naturvårdsverket har en rekommendation på två ton runt år 2050 (med en successiv minskning tills dess). Men man ska förstå att denna familj hade all tänkbar teknik tillgänglig för att klara detta. Men icke:
One tonne life nådde inte ända fram
Det är bara veckor kvar av det uppmärksammade projektet ”One tonne life”, där en familj skulle testa att minska sitt koldioxidavtryck till ett ton per år och person. Och redan nu kan det konstateras att det inte gick.
I mitten av projektet när familjen hade tillgång till all ny teknik, men inte hade arbetat så mycket med livsstilsförändringar, kom de ner till 2,8 ton per person. Under en vecka visar siffror att familjens levnadsmönster genererade ett CO2-avtryck som på årsbasis skulle motsvara 1,5 ton per år och person.
Fredrik Hedenus, forskare på Chalmers som följt projektet, tycker att det finns intressanta erfarenheter att ta med sig när familjen inom kort flyttar ut från huset.
– En rad tekniker är tillgängliga som reducerar daglig energianvändning. Men det räcker inte. Möjligheten att på individnivå begränsa sitt avtryck styrs av de storskaliga systemen för elproduktion, transporter och livsmedelsproduktion. Görs en omställning där förändras förutsättningarna radikalt säger han till MiljöRapporten Direkt.
måndag 6 juni 2011
Investeringar, någon?
Alfa Laval: Solkraft blir ny miljardmarknad
Under de närmaste fem åren kommer marknaden för storskaliga solkraftanläggningar att växa till en miljardmarknad. Det enligt Alfa Laval som fått en genombrottsorder på området.
Alfa Laval kommer att leverera värmeväxlare till det som bolaget beskriver som världens största anläggning för koncentrerad solkraft.
- Det är ett genombrott. Tidigare har vi bara levererat pilotanläggningar men den här är en storskalig anläggning på över 100 MW, säger Svante Karlsson, chef för divisionen processteknik inom Alfa Laval.
Han kan inte avslöja vem kunden är eller hur mycket orderna är värd. Men marknaden för storskaliga solkraftsanläggningar är på väg att ta fart. Nya anläggningar planeras på många håll i världen.
- Inom fem år är det en miljardmarknad, säger Svante Karlsson.
Alfa Laval har flera produkter för storskalig solvärme. I den aktuella anläggningen, som ska stå klar 2012 eller 2013, utnyttjas en specialvariant av värmeväxlaren Packinox för att lagra en del av solenergin.
Värmeväxlaren används för att värma upp en saltlösning som sedan lagras i en tank. Om det blir molnigt eller när solen gått ner pumpas den heta saltlösningen tillbaka genom värmeväxlaren och hettar upp olja, som sedan används för att generera ånga och producera ytterligare elektricitet.
- Det gör att man kan förlänga drifttiden med 50 procent, säger Svante Karlsson.
Flera andra produkter i Alfa Lavals sortiment passar för solkraft. Det handlar till exempel om kondensatorer och luftkylare. Företaget har också utvecklat ett system för att tvätta speglarna där så mycket som möjligt av vattnet återanvänds genom att samlas in och renas med hjälp av en separator.
Det är viktigt eftersom anläggningarna ofta byggs i öknar där det är ont om vatten.
- För ett solkraftverk kan besparing bli 100 000 kubikmeter vatten per år, säger Svante Karlsson.
söndag 5 juni 2011
Ruggigt bra på vetenskapens värld
Del 17 av 17: Räcker världens resurser inte för konstant tillväxt?
Jobbig förebild


torsdag 2 juni 2011
Kul att jänkarna har vaknat
The True Cost of Carbon
By DAVID LEONHARDTMichael Greenstone and Adam Looney, economists at The Hamilton Project, are releasing a new paper Wednesday on the costs of American energy policy. They argue:
… our energy choices are based on the visible costs that appear on utility bills and at the gas pump. This system masks the social costs arising from those energy choices, including shorter lives, higher health care expenses, a changing climate, and weakened national security. As a result, we pay unnecessarily high costs for energy.