Vi har två stora nyponbuskar på väg till tunnelbanan som har stirrat
ner mig med sina stora röda nypon nu en tid, så jag gjorde slag i saken
och plockade ner ett gäng.

En
halv hink nypon blev ca 8 dl rensade. Eftersom jag var lite osäker på
det här med kärnorna och klipulvret, gjorde jag två varianter - en med
halverade och rensade, och en med hela. Kokade upp dem i varsin kastrull
med ungefär dubbelt så mkt vatten i ca 30 min. Efter att försiktigt
smakat av saften från de hela nyponen konstaterade jag att det inte
kliade i halsen ett dugg så jag drog ner alltihop i en finmaskig sil och
tryckte igenom så mycket saft som möjligt.
Sedan
i med med mer vatten, socker, potatismjöl och citronjuice. Per 1 dl
hela nypon så blev ratiot ca 3 dl vatten, 0.5 dl socker samt en skvätt
potatismjöl och citronjuice - beror ju lite på hur tjock soppa man vill
ha och hur söta nyponen är i sig själva. När den var helt varm tyckte
jag att den hade en flummig bismak, men när den hade "satt" sig lite
tyckte jag att det blev sååå bra och mycket bättre än köpesoppa. Lycka
till!