tisdag 7 juni 2011

Teknik vs Verkligheten: 0-1

På SNFs rikskonferens så fick jag höra ett skämt:

En buss är ute och åker på en landsväg. Plötsligt öppnar sig vägen framför dem och passagerna skriker:
- Se upp, ett stup!
Busschauffören håller sig däremot lugn och svarar:
- Lugn, med framtidens teknik blir bromssträckan minimal.

Jag tycker att detta illustrerar den helt skeva verklighetsuppfattning som många människor har. Helt ok att bygga Förbifart Stockholm, för i La-La-land så åker det bara elbilar på den. Eller nåt. Det finns en otroligt frustrerande övertro till tekniken och att den ska lösa alla miljöproblem. Utan att det behövs en tillstymmelse till ansträngning från vanliga människor.

Ett annat intressant experiment som är väldigt talade är One Tonne Life, där en vanlig familj försöker dra ner sina utsläpp till ett ton per person och år. I ärlighetens namn ska man säga att Naturvårdsverket har en rekommendation på två ton runt år 2050 (med en successiv minskning tills dess). Men man ska förstå att denna familj hade all tänkbar teknik tillgänglig för att klara detta. Men icke:

One tonne life nådde inte ända fram
Det är bara veckor kvar av det uppmärksammade projektet ”One tonne life”, där en familj skulle testa att minska sitt koldioxidavtryck till ett ton per år och person. Och redan nu kan det konstateras att det inte gick.
I mitten av projektet när familjen hade tillgång till all ny teknik, men inte hade arbetat så mycket med livsstilsförändringar, kom de ner till 2,8 ton per person. Under en vecka visar siffror att familjens levnadsmönster genererade ett CO2-avtryck som på årsbasis skulle motsvara 1,5 ton per år och person.
Fredrik Hedenus, forskare på Chalmers som följt projektet, tycker att det finns intressanta erfarenheter att ta med sig när familjen inom kort flyttar ut från huset.
– En rad tekniker är tillgängliga som reducerar daglig energianvändning. Men det räcker inte. Möjligheten att på individnivå begränsa sitt avtryck styrs av de storskaliga systemen för elproduktion, transporter och livsmedelsproduktion. Görs en omställning där förändras förutsättningarna radikalt säger han till MiljöRapporten Direkt.