torsdag 16 augusti 2012

SMB citerade i Folkets ledare!

Extrema väder allt vanligare

Som jag för någon vecka sedan skrev måste man skilja på väder och klimat. Vädret kan variera mycket, och det kommer alltid att inträffa extrema väder, till exempel ovanligt kalla eller ovanligt varma somrar. Men uppträder extrema avvikelser allt oftare kan det vara frågan om klimatförändringar.
När forskare undersökte sex extrema väderhändelser som inträffat de senaste åren konstaterade de att det är svårt att avgöra om till exempel översvämningen i Thailand eller den extrema torkan i Texas 2011 berodde på växthuseffekten. Det är svårt att fastställa orsakerna till tillfälliga avvikelser från det normala vädret. Men de ansåg ändå att naturliga variationer inte betyder att mänsklig aktivitet inte spelar en allt större roll för att vi ska få extrema väderlägen.
En av världens främsta väderforskare James S Hansen som leder den amerikanska rymdstyrelsen, Nasas Goddard Institute for Spaces Studies lanserade för över tjugo år sedan den så kallade klimattärningen för att beskriva variationerna i vädret. Den fungerar så här:
Om man låter två av tärningens sidor, till exempel ETT och SEX representerade normalt väder, två andra till exempel TVÅ och FYRA ovanligt kallt väder och de två sista TRE och FYRA ovanligt varmt väder, så får man en bild av hur vädret i de flesta fall ändras. Visst kan man slå tre sexor i rad. Men slår man tillräckligt många gånger, så blir en tredjedel normalt väder och en tredjedel ovanligt kallt och en tredjedel ovanligt varmt väder.
Så skulle det fungera i ett normalt klimat utan uppvärmning. Men nu är något på väg att hända.
James S Hansen skrev häromdagen i en debattartikel i Washington Post att när klimatet blir varmare, så representerar bara en sida kallare väder än normalt och en sida det genomsnitt som rådde innan klimatförändringen med fyra sidor representerar varmare än normalt. Bara ETT står för normalt och TVÅ för kallare medan TRE, FYRA, FEM och SEX representerar varmare väder. Och åt det hållet är vi nu på väg anser James S Hansen.
”Även med klimatförändringen kommer du att uppleva somrar som är svalare än normalt eller vintrar som är typiskt kalla. Låt inte detta lura dig!” skriver James S Hansen.
Mätningar visar att från 1951 till 1980 var extremt förhöjda temperaturer väldigt sällsynta. Men under de tre decennierna efter 1980 då den genomsnittliga temperaturen långsamt har ökat så har sådana värden ökat extremt snabbt. Därför har extremt varma somrar snabbt blivit allt vanligare.
Den heta sommaren 1998 varnade James S Hansen då han vittnade i USA:s senat för vad klimatförändringen skulle kunna göra med vår planet. I dag konstaterar han:
”Jag målade en dyster bild av ständigt ökande temperatur som orsakas av människans användning av fossila bränslen. Men jag har en bekännelse att göra; jag var för optimistisk.”
Vi vet att jordens medeltemperatur har ökat. Vi vet att den kommer att fortsätta att öka. Vi vet nu också att extrema vädertyper blir allt vanligare.
En överväldigande majoritet av världens seriösa klimatforskare är överens om att orsaken till högre medeltemperatur är vår användning av fossila bränslen. Vi vet också att påverkan är långsiktig. Om vi vill sätta stopp för ökningen av andelen växthusgaser i atmosfären om femtio år måste vi redan nu förändra vårt sätt att leva, det vill säga förbruka den enorma mängd fossila bränslen vi gör idag.
Men problemet är att det är så svårt för människor att ta till sig denna information. Belinda Hellberg skriver på Supermiljöbloggen att forskningen nämligen visar att människor generellt sett har svårt att föreställa sig en framtid drastiskt annorlunda från vår egen: ”Vi blockerar gärna komplexa problem som saknar enkla lösningar. Vi ogillar att offra oss nu för en belöning som kommer senare, och vi har svårare att förhålla oss till problem som långsamt smyger sig på, än nödsituationer som uppstår plötsligt. Vi tenderar dessutom att uppmärksamma information som förstärker vår övertygelse och förkasta bevis som strider emot den.”
Det är enkelt att svära över allt regnande i sommar – och samtidigt svårt att ta till sig att jordens temperatur ökar. Och det är naturligtvis enklare att luta sig bakåt och fortsätta sitt bekväma liv än att förändra det.
Men det är också ett mänskligt beteende att tänka på sina barn – och barnbarns framtid. De är vi här nu idag som kan avgöra hur deras livsmiljö kommer att bli. Vi kan inte komma undan vårt ansvar genom att stoppa huvudet i sanden.
Tyvärr är dagens politiker fixerade vid ökad tillväxt, vilket kommer att leda mänskligheten i avgrunden. Nu är det bråttom att skapa långsiktigt hållbara politiska mål. Det är dags att säga nej tack till överkonsumtionssamhället.