tisdag 28 augusti 2012

Less is more

De små valen i vardagen sägs kunna göra mycket för miljön. Och det stämmer, - att ta tåget istället för flyget, bli vegetarian eller sälja bilen till förmån för att börja cykla eller åka kommunalt är klassiska miljöinsatser. Men jag tror att det absolut mest effektiva är att konsumera mindre. Sluta shoppa. Downscale.

Vi tittar nämligen på en global resursbrist som inte bara gäller olja utan även vårt vatten, vår jordbruksmark och många viktiga metaller. Haven fiskas ut, skogarna skövlas och isarna smälter. Allt detta låter som vanligt väldigt deprimerande, men tyvärr är det ju på de här viset och många vet om det. På vissa plan ser det bättre ut, på andra sämre. Men faktum kvarstår: vi lever i en slösaktig, vårdslös och girig tid. Och snart är festen kanske slut.

Så när man får höra att vi med små medel kan fortsätta med vår livsstil precis som vi alltid gjort, så känns det lite väl otroligt och populistiskt. Byt ut bränslet i din bil bara, så kan du fortsätta köra hur mycket du vill. Flyg jorden runt - det är bara att klimatkompensera. Känns ditt soffbord från i fjol lite otrendigt? Inga problem - nu erbjuder vi möbler i fairtrade bambu!

Ingen vågar säga att vi MÅSTE SKÄRA NER. För det är uppenbart att alla nya, fiffiga idéer inte löser grundproblematiken: att vi är för många som vill ha för mycket. Vi kommer inte kunna fortsätta som vi gör, oavsett hur många små förändringar vi gör. Energisnåla glödlampor, batterier till elbilar, ja, t.o.m. vindkraftverk kräver sällsynta och ibland miljöfarliga metaller. Etanol framställs (ibland) på grödor som borde användas som livsmedel. Och oavsett hur ekologiska din nya Eco-tisha är så går det åt brutala mängder vatten för att framställa bomullen i den.

Missförstå mig rätt. Jag tycker att det är BRA att man gör alla dessa val, när man måste ersätta något viktigt som gått sönder eller är slut. Att miljövänliga produkter finns på marknaden som alternativ till konventionella är inget annat är fantastiskt. Och när företag och privatpersoner har gjort allt som är möjligt för att dra ner på sina utsläpp är det grymt att man kan kompensera för den där sista lilla biten.

Det finns även ett argument som menar att man driver konsumtionen åt ett visst håll när man handlar miljövänligt, att man med konsumentmakt skapar efterfrågan och ökar marknadsandelarna för dessa produkter. Och hur mycket jag än tror på konsumentmakt, så är jag tyvärr övertygad om att vi står chanslösa så länge "konventionella" produkter är så mycket billigare att producera och konsumera - det blir helt enkelt inte en rättvis fajt.

Så jag anser faktiskt att den miljövänligaste produkten är den som inte köps alls, milen som inte körs, biffen som inte äts. Tyvärr så finns det en växande "grön" linje som ska få dig att tycka att det är ok att köpa massa saker som du inte behöver, så länge man kallar produkterna gröna. Fair trade frukt är en fantastisk idé - men inte om du kommer slänga var fjärde banan för att du (återigen) köpt med dig för mycket hem. Köpfesten måste få ett slut.

Bli inte lurad att överkonsumera, bara för att produkterna är ekologiska. Fråga dig först om det är något du verkligen behöver. Bara på så sätt kommer vi att landa på en hållbar resursanvändning.